Santapaperi

Kerromme tällä sivulla Hiotun kuulumisia ja kirjoittelemme asiasta ja vähän sen vierestäkin.

 

Eeppiset monitorit ja muutenkin hiottu työmaa

”Teidän kannattaa kehua, miten eeppiset monitorit teillä on”, totesi nuori asiakkaamme. Kommentti liittyi koodarihakuilmoitukseen, jonka koelukijana hän toimi.

Siitä heräsimme miettimään, että ehkä meidän tosiaan pitäisi joskus kertoa ulkopuolisillekin, millaisilla välineillä meillä tehdään työtä – ja missä hengessä.

 

Työvälineistä

Jos jonkun asian äärellä viettää leijonanosan valveillaoloajastaan, on tärkeää että välineistö on kunnossa. Siksi meillä jokainen valitsee itse näppiksensä, hiirensä ja muut työkalunsa. Samoin sen, käyttääkö sähköpöytää vai tavallista ja minkälaisilla kuulokkeilla hoitaa palaverinsa tai kuuntelee musiikkia.

Meille on tärkeää, että käytössä on aina parhaat softatyökalut, joten niitä päivitetään tarpeiden muuttuessa ja työkalujen kehittyessä.

 

Työtavoista

Koska olemme pieni firma, on jokaisen työntekijän panos oikeasti tärkeä meille. Hierarkia on matala, eikä meillä viitsitä pönöttää. Osaamista ei pihdata eikä kysymisen kynnystä haluta nostaa korkeaksi: on päivänselvää, että yksi tietää yhdestä aiheesta enemmän ja toinen toisesta – ja kysymällä oma tietämys lisääntyy.

Kehittymismahdollisuuksia on tarjolla takuuvarmasti, koska jokainen projekti on erilainen kuin yksikään aiemmista ja aina ratkaistaan ongelmia, joita aiemmin ei ole ratkaistu. Etenkin konenäköpuolella ollaan aina vähintäänkin olosuhteiden osalta uudenlaisen äärellä!

Meillä on liukuva työaika ja myös etätyön tekeminen on mahdollista. Jotta etätyö onnistuu, kustantaa Hiottu jokaiselle työntekijälle internetyhteyden kotiin.

 

Liikunnasta ja hyvinvoinnista

Hiotulle on hankittu vuosien mittaan pari keihästä, kuula ja taitaapa hyllyn päältä löytyä yhden työntekijän oma kiekkokin. Niillä firman miesväki on yleensä alkukesästä käynyt heittelemässä käsivartensa kipeäksi. Muitakin välineitä hankitaan, jos joku keksii toivoa.

Terwamaratonin puolikas on perinteisesti ohjelmassa toukokuun lopulla. Jokainen halukas voi ilmoittautua juoksutapahtumaan firman piikkiin, mutta ketään ei pakoteta osallistumaan. Välillä sen päälle on järjestetty saunailta yhdessä naapurifirman väen kanssa.

Ostimme muutama kuukausi sitten toimistolle yhteiseen koekäyttöön kävelymaton. Se on ihan toimistokäyttöön tarkoitettu matto, jolla voi kävellä sormien laulaessa näppiksellä. Mikäli useampia halukkaita käyttäjiä löytyy, hankitaan niitä lisääkin, mutta toistaiseksi vain kaksi meistä on käyttänyt sitä. Kolmaskin käyttäisi, ellei se aiheuttaisi hänelle merisairautta.

Lisäksi meillä on suunnitteilla ePassin tai vastaavan liikuntaa tukevan ratkaisun käyttöönotto. Työterveyshuolto on tietenkin kunnossa, sitä tuskin tarvitsee edes mainita. Niin, ja naapurissa työskentelevän hierojan kanssa olemme sopineet alennetusta hinnasta hieronnalle ja firma antaa puoli tuntia työaikaa jokaista hierojalla käyntiä varten.

 

Firman kuukausilounas

Meillä on tapana käydä joka kuukauden viimeisenä perjantaina firman piikkiin lounaalla. Kyse on firman kiitoksesta kaikille työntekijöille: kiitos, että annat aikaasi, kiitos, että teet parhaasi.

Koska väki on insinööripainotteista, on meillä selkeä systeemi lounaspaikan valintaan: Jokainen saa vuorollaan valita paikan ja vuorot etenevät nuorimmasta vanhimpaan. Tavoitteena on, että samassa paikassa ei käydä kahta kertaa. Tähän mennessä olemme syöneet ainakin nepalilaista, intialaista, kiinalaista, useamman kerran pizzaa ja ravintola Nallikarin kalapainotteisia herkkuja.

 

Mukavat työkaverit, naapurit ja asiakkaat

Meillä on periaatteena, että haluamme tehdä töitä mukavien ihmisten kanssa. Siksi sekä työntekijämme että asiakkaamme ovat mukavia, eikä pomokaan ole pöllöimmästä päästä (toim. huom. pomon oma arvio, hän kirjoitti itse tämän tekstin ja varmisti asian paikkansapitävyyden sen jälkeen muilta!).

Pienessä työyhteisössä on tärkeää, että ihmiset ovat kohteliaita, mukavia ja motivoituneita. Pahanilmanlintuja tai omaneduntavoittelijoita ei tarvitse jaksaa töissä.

Työyhteisön mukavuutta olemme vahvistaneet sillä, että olemme samoissa tiloissa ehkä maailman mukavimman naapurifirman, Senfitin, kanssa. Kun toimistossa on muitakin kuin oman firman väkeä, puhutaan kahvitauoilla muustakin kuin työasioista.

Myös kesäjuhlat ja pikkujoulut olemme perinteisesti järjestäneet yhdessä naapurifirman väen kanssa. Ja pikkujoulut ovat muuten aina avec-juhlat, mikä ei – yllättävää kyllä – ole ollenkaan päivänselvä tapa. Meillä ajatellaan, että puolisoiden pitää vähintään kerran vuodessa nähdä, keiden kanssa töitä tehdään, ja pitäähän meidän heitäkin vähintään kerran vuodessa päästä kiittämään. Kesäjuhlistakin joku ehdotti, että niihin voitaisiin kutsua puolisot mukaan. Ei yhtään huono idea, otamme sen keskusteluun.

Keskustelusta puheen ollen: meillä mietitään strategiaa ja muita firman kehitykseen ja suuntaan liittyviä asioita yhdessä koko henkilöstön kanssa. Niitä ei ratkaista hallituksessa ja valuteta sieltä annettuna pakettina työntekijöille tiedoksi vaan yhdessä pohditaan, millainen firma meistä tulee isona. Muutenkin yritämme muistaa olla mahdollisimman avoimia kaikessa, koska Hiottu ei ole yhtä kuin omistajansa tai pomonsa vaan Hiottu on yhtä kuin koko porukka.

 

PS Eeppisistä monitoreista vielä. Meillä on toimistolla tällaiset markkinoiden cooleimmat leveät näytöt:

 Eeppinen monitori (epic_monitor.jpg)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus pellentesque nisi tortor, sit amet sodales velit interdum accumsan. Nam in facilisis mauris, efficitur accumsan lectus. Curabitur quis fermentum dolor

Kuulumisia

Aiemmat postaukset