Santapaperi

Kerromme tällä sivulla Hiotun kuulumisia ja kirjoittelemme asiasta ja vähän sen vierestäkin.

Hiotun hiilijalanjälki on 4 429 hiilidioksidiekvivalentti kiloa, siis melkein sama kuin yhden toimistotyöntekijän hiilijalanjälki keskimäärin.

Hiotun hiilijalanjälki on nyt laskettu

Hiotun hiilijalanjälki on nyt laskettu. Se on koko yritykselle yhteensä 4 429 hiilidioksidiekvivalentti kiloa. Laskennan aikaan (helmikuussa 2020) meitä oli 12, joten yhden henkilön hiilijalanjälki oli 369 hiilidioksidiekvivalentti kiloa.

Laskenta kohdistettiin kolmeen tärkeimpään hiilipäästöjen aiheuttajaan eli tiloihin, matkustukseen ja laitteisiin. Matkustuksena otettiin huomioon sekä työmatkat, joita ihmiset tekevät esimerkiksi asiakkaiden luokse, että myös kodin ja työpaikan väliset matkat.

Jotta tässä ei olisi kyse minkäänlaisesta viherpesusta, laskimme työmatkat todellisen toteutuman mukaisina ja kodin ja työpaikan väliset matkat pikkuisen liioiteltuina niin, että myös kaikkein etäisimpien hiottulaisten laskettiin käyvän toimistolla vähintään kerran kuukaudessa. Todellisuudessa edes oululaisista työntekijöistämme - kauempana asuvista puhumattakaan - läheskään kaikki eivät käy toimistolla edes kuukausittain. 

Mikäli kodin ja työpaikan välisiä matkoja ei laskettaisi, olisi hiilijalanjälki 219 kiloa henkilöä kohden. Se on vähän, sillä Sitran mukaan toimistotyöntekijän hiilijalanjälki on  yli 4 000 kiloa, siis sama kuin meidän koko firman hiilijalanjälki!

Laskennassa meidän apunamme olivat sekä Business Oulun Carbonwise-hanke että oululaisen Maconin konsultti Sanna Taskila. Ilman heitä laskenta olisi varmasti jäänyt lähtökuoppiin vaikkei se oikeasti monimutkaista ollutkaan.

 

PS. Jos mietit, mikä ihmeen hiilidioksidiekvivalentti, löytyy lisätietoa Wikipediasta.

Jalanjalkia hiekassa_2 (man-gfb6a2203c_1920_rajattu5 (3).jpg)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus pellentesque nisi tortor, sit amet sodales velit interdum accumsan. Nam in facilisis mauris, efficitur accumsan lectus. Curabitur quis fermentum dolor

Kuulumisia

Aiemmat postaukset