Santapaperi

Kerromme tällä sivulla Hiotun kuulumisia ja kirjoittelemme asiasta ja vähän sen vierestäkin.

Kun konenäöstä puhuu muun kuin teknisen alan koulutksen saaneiden ihmisten kanssa, heillä on vain harvoin käsitystä siitä, mitä konenäkö on.

Konenäkö, mitä se on? Kun kerromme ihmisille, että Hiotun erikoisosaamiseen kuuluu konenäköohjelmointi, nousee useimpien kasvoille tyhjä ilme. Konenäkö on terminä niin vieras, ettei keskiverto kuulija osaa yhdistää sitä oikein mihinkään.

Sanat "kone" ja "näkö" ovat tuttuja, mutta niiden muodostama yhdyssana ei tuo mitään merkityslisäarvoa. Parin esimerkin kautta konenäkö ehkä avautuvat paremmin.

 

Agenttielokuvia

Melkeinpä missä tahansa agenttielokuvassa murtaudutaan jossain vaiheessa huipputurvalliseen tilaan. Yksi turvallisuuden takaamisen keinoista on silmän verkkokalon tai iiriksen tunnistamiseen perustuva oikean henkilöllisyyden varmistaminen. Paitsi, ettei se elokuvissa näytä olevan likikään varma tunnistautumiskeino: joko pahikset kaivavat uhrilta silmän päästä ja käyttävät sitä tunnistautumiseen tai sitten Ethan Huntin kaltainen salainen agentti huijaa kameraa laittamalla erehdyttävän aidonnäköiset piilolinssit!

Joka tapauksessa verkkokalvon tai iiriksen tunnistamiseen perustuvassa tunnistautumisessa on kysymys kokenäköratkaisusta. Siinä on mukana kamera, joka kuvaa kohteen, ja tietokoneelle ohjelmoitu järjestelmä, jonka tehtävänä on päätellä, onko kuvattu kohde oikeanlainen.

 

Vihannesvaakoja

Paljon arkisempi esimerkki löytyy joidenkin kauppojen hedelmä- ja vihannesosastolta. Siellä on vaaka, joka tunnistaa tuotteen saman tien, kun laitat sen vaa'alle. Tai ainakin se se pystyy rajaamaan tuotteen sen ominaisuuksien perusteella muutamaan vaihtoehtoon.

Vaakaan sijoitettu ohjelmisto pystyy päättelemään, että väriltään vihreä ja muodoltaan pitkulainen tuote on todennäköisesti tuorekurkku tai kesäkurpitsa. Samoin se pystyy päättelemään, että keltainen, kellanvihreä tai ruskeapilkullinen keltainen pitkulainen, käyrä tuote on banaani. Saman se pystyy päättelemään, vaikka asettaisit vaa'alle banaanitertun. Sen sijaan se ei näe sitä, onko kyseessä Reilun Kaupan banaani vai tavallinen banaani, sen jokainen käyttäjä joutuu itse ilmoittamaan.

Kesakurpitsa (kesakurpitsa.jpg)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus pellentesque nisi tortor, sit amet sodales velit interdum accumsan. Nam in facilisis mauris, efficitur accumsan lectus. Curabitur quis fermentum dolor

Kuulumisia

Aiemmat postaukset