Santapaperi

Kerromme tällä sivulla Hiotun kuulumisia ja kirjoittelemme asiasta ja vähän sen vierestäkin.

"Mikäli kunnollista esiselvitystä ei ole tehty, käy valitettavan usein kuin intialaisen tarinan sokeille miehille."

 

Photo by <a href=
Photo by Sias van Schalkwyk from FreeImages

Norsua ostamassa eli
esiselvitys kannattaa

”Jos tilaan noilta erillisen esiselvityksen, saavatko ne sillä tavalla nyhdettyä meiltä pari tonnia ekstraa?”

Epäilen, että useampikin tuore asiakas pohtii tuota yhteistyön alkuvaiheessa.

Huoli on kuitenkin turha. Me emme ole asiakkaita ryövääviä pahiksia. Päinvastoin, sillä meillä on myös esiselvitystä ehdottaessamme asiakkaan etu mielessä.

Esiselvityksellä määritetään kunnolla asiakkaan tarve, toteutuksen reunaehdot ja tietenkin näiden myötä myös kustannukset. Huolella tehdyn esiselvityksen jälkeen asiakas voi halutessaan kilpailuttaa varsinaisen toteutuksen useilla toimijoilla luottaen siihen, että jos hän on tilaamassa norsua, hän myös saa norsun.

 

Käärme, puu vai harjas

Mikäli kunnollista esiselvitystä ei ole tehty, käy valitettavan usein kuin intialaisen tarinan sokeille miehille. Miehet olivat ensimmäistä kertaa tekemisissä norsun kanssa ja tunnustelivat sitä hahmottaakseen, millaisesta eläimestä on kyse. Yksi miehistä tutki kärsää ja päätteli eläimen käärmeen kaltaiseksi. Toinen tutki häntää ja päätteli norsun harjamaiseksi ja pieneksi. Kolmas tutki eläimen jalkaa ja mietti, että norsu on kuin puu. Jokaisen käsitys oli omanlaisensa, vaikka kaikki tutkivat samaa eläintä.

Samalla tavalla tarjousta pyydettäessä yleensä käy, jos lähtökohtia ja haluttua tavoitetta ei ole määritelty yksiselitteisesti: jokainen palveluntarjoaja tarjoaa hiukan erilaisen toteutuksen erilaisilla ominaisuuksilla ja erilaisilla ylläpitoehdoilla. Ei käy kateeksi tilaajaa, jonka pitäisi pystyä kärsästä, jalasta ja hännästä valitsemaan eniten heidän haluamansa kokonaista norsua muistuttava lopputulos!

Kun esiselvitys tehdään, pystytään hahmottamaan sekä koko norsu että sen taidot ja siten vielä hintakin. Konenäköratkaisun ollessa kyseessä pystytään toisin sanoen arvioimaan tarvittavat laitteet (kamerat, optiikat, valaistukset) ja hyvin pitkälle myös tarvittava työmäärä. Ilman esiselvitystä voidaan puhua korkeintaan valistuneesta arvauksesta.

Web-sovelluksissa ei yleensä tarvita laitteita, mutta ihan yhtä lailla olisi hyvä heti alkuun käydä läpi käyttötapaukset eli polku, jota järjestelmän oletetut käyttäjätyypit kulkevat softaa käyttäessään. Usein asiakas siinä vaiheessa huomaa myös sellaisia tarpeita, joita hänelle ei tarjousta pyytäessään tullut mieleen.

Kun asiakkaan tarpeet on selvitetty esiselvityksessä kunnolla, ovat sekä tilaajan että toteuttajan käsitykset yhtenäiset ja yllätysten määrä vähenee huomattavasti. Eikä esiselvityksestä aiheudu ylimääräisiä kustannuksia kokonaisuuden kannalta, sillä samat asiat pitää joka tapauksessa selvittää projektin mittaan.

Parhaassa tapauksessa asiakas säästää selvää rahaa, koska tarjouksen tekijä tietää mitä on tarjoamassa – ja joka tapauksessa kaikilta säästyy aikaa, kun alusta alkaen jo puhutaan samasta norsusta.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus pellentesque nisi tortor, sit amet sodales velit interdum accumsan. Nam in facilisis mauris, efficitur accumsan lectus. Curabitur quis fermentum dolor

Kuulumisia

Aiemmat postaukset