Santapaperi

Kerromme tällä sivulla Hiotun kuulumisia ja kirjoittelemme asiasta ja vähän sen vierestäkin.

"On mahdollista, että koodin tiettyjen osien harkittu uudelleen kirjoittaminen parantaa suoritusnopeutta kymmenesosaan aiemmasta – tai jopa sadasosaan, kuten yhden asiakkaamme kohdalla kävi."

 

Ajastin (ajastin_pixabay.jpg)

Satakertainen parannus optimoimalla 

Onko suorituksen nopeus järjestelmän toiminnan kannalta kriittinen tekijä? Entä käytetty sähkövirta, muistikapasiteetti tai joku muu yksittäinen tekijä? Monissa tilanteissa vastaus johonkin näistä on kyllä.

Silloin myöntävään vastaukseen liittyy harmin sävy, jos olemassa olevaa järjestelmää ei ole saatu suoriutumaan tehtävästään halutulla tavalla.

On esimerkiksi tilanteita, joissa tietojärjestelmän täytyy suoriutua tehtävästään tietyssä ajassa, sillä kokonaisen tehtaan linjastoja ei kannata hidastaa siksi, että tietyn vaiheen analyysi saadaan toteutettua.

Kuvitellaanpa tilanne (todellinen, mutta yksityiskohtia on hämärretty asiakkaan kanssa sovitusti), jossa mittalaitteen pitäisi saada analyysi suoritettua kolmessa sekunnissa, jotta tehtaan muut prosessit eivät hidastu. Todellisuudessa analyysiin menee kuitenkin 20 sekuntia.

Tilanne on hankala: Halutaanko tuotannon laatua parantaa, jos siihen liittyvä laitteisto hidastaa samalla koko tuotantoa?

Onneksi ongelmiin useimmiten löytyy ratkaisu. Jos analyysi olisi tärkeä, mutta tapahtuu liian hitaasti, kannattaa harkita koodin optimointia. Se tarkoittaa ohjelmiston valikoitujen osien kirjoittamista uudelleen niin, että suoritus paranee halutuilta osiltaan.

On mahdollista, että koodin tiettyjen osien harkittu uudelleen kirjoittaminen parantaa suoritusnopeutta kymmenesosaan aiemmasta – tai jopa sadasosaan, kuten yhden asiakkaamme kohdalla kävi.

Jos esimerkkitapauksen analyysin nopeus saadaan laskettua haluttuun kolmeen sekuntiin, voittavat kaikki. Tuotantokapasiteetti pysyy riittävän korkeana, tuotannon laatu saadaan halutulle tasolle ja tuotantoa käyttävä asiakaskin on tyytyväinen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus pellentesque nisi tortor, sit amet sodales velit interdum accumsan. Nam in facilisis mauris, efficitur accumsan lectus. Curabitur quis fermentum dolor

Kuulumisia

Aiemmat postaukset